Header Ads

В Україні нагороджуватимуть міністерства, які найкраще викорінюють корупцію


Українські міністерства вперше прозвітували в рамках урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції»








Як розповіла під час брифінгу експерт «Реанімаційного пакету реформ» та координаторка ініціативи Оксана Величко, на початку літа її започаткували Прем’єр-міністр та секретаріат Кабінету міністрів України. Вони звернулися до громадськості з пропозицією об’єднати зусилля у боротьбі з корупцією.

«В рамках цієї ініціативи експерти, яких вже задіяно понад 120, разом із представниками міністерств визначали ті зони, де вони бачать корупцію, тобто експерти надавали свої пропозиції по тому, які корупційні схеми можуть бути потенційно, і як їх треба мінімізувати. І в результаті, ми визначили в кожному міністерстві приблизно 5 антикорупційних заходів, над якими експерти спільно з фахівцями міністерств почали роботу. 5 жовтня було ухвалене відповідне розпорядження уряду, яким було затверджено, що ми беремо в роботу ці заходи. І сьогодні відбувся перший звіт міністерств про те, що було досягнуто».

За словами Оксани Величко, протягом цього періоду план виконання усіх 83 антикорупційних заходів були детально розписані: хто і що має роботи, які строки виконання, які індикатори ефективності та виконання цих заходів. З цією інформацією можна ознайомитися на сайтах міністерств.

Як зауважив директор Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин, знищити корупцію неможливо одним лише вилученням людей, які беруть участь у схемах. На його думку, тільки зміна правил надає величезний шанс унеможливити корупцію як явище.

«В той же час, як показує досвід, наприклад, системи Prozorro у державних закупівлях, якщо, завдяки співпраці громадськості та міжнародних партнерів з урядом і реформаторами міняються правила, є величезний шанс, що корупції не буде, оскільки не буде можливості нею займатися. Переважна більшість цих 83 заходів, реалізація 63 з яких вже розпочалася, а 20 — на етапі старту, і має на меті зменшити цей рівень корупції».

За словами Ярослава Юрчишина, засідання сьомого жовтня відкрило комплекс заходів, що будуть проводитись в Україні з нагоди Всесвітнього дня боротьби з корупцією, який відмічається 9 грудня.

«9 грудня у приміщенні Клубу Кабінету міністрів України відбудеться спільний великий громадський форум, присвячений до Дня боротьби з корупцією, де ми з колегами з урядово-громадської ініціативи „Разом проти корупції“ відзначимо Міністерства, які вже на даному етапі проявили себе досить проактивно в даному проекті».

Голова Transparency International в Україні додав, що захід відкриватиме прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, в ньому також заплановано участь посла США Марі Йованович.

За його словами, крім цього його організація спільно з ГО «Родини Небесної сотні» нагородять не лише представників влади, а й простих українців, які активно долучаються до боротьби з корупцією.

Оксана Величко додала, що ті міністерства, співпраця з якими не складеться, будуть також нагороджені, але в негативному сенсі, під час наступного звітування, яке має відбутися у березні 2017 року.

Отже, в урядовців є час, аби не отримати перше місце в наступному корупційному анти-рейтингу.


Джерело: hromadskeradio.org


На платформі Blogger.