Header Ads

Інфляція російських кубометрів: справи "Газпрому" погані


Періодично я публікую статистичні дані про ціни на нафту, обсяги її видобутку і експорту, а також часом порушую газові питання.

 Мене часто запитують, чому я в рамках свого журналу, який більше дотримується військово-політичної тематики, приділяю увагу цим темам? Так адже все просто - нафту і газ це головні наповнювачі бюджету РФ, країни-агресора, і в залежності від цін на дані енергоносії буде залежати і виживання РФ, а також її активність на глобальній арені.

Саме тому мене і зацікавила дуже цікава статистика, а саме - вартість 27,2 кубометрів російського газу на кордоні з Німеччиною. Чому саме 27,2 куба? Та тому, що вимірювання наведені в декатермах (mmbtu) - Неметричні одиниці вимірювання фізичних величин. Один декатерм приблизно можна порівняти з 27,2 кубометрами газу. І згідно з наданими даними, за останні п'ять років вартість декатерма впала більш ніж в два рази. Особливо сильно спостерігалося падіння ціни mmbtu з 2014 року.

Так, якщо на 2012 рік 1 mmbtu на кордоні з Німеччиною коштував $ 12,57, то в 2014-му його вартість становила $ 10,79, а в 2015 - $ 7,39! На сьогоднішній день російський декатерм витягує $ 5,18, але з огляду на сезонність, його чекає чергове здешевлення.

Так, справи у "Газпрому" по всіх фронтах не йдуть. А тому й не дивно, що монополія так жадає протягнути до Німеччини свій "Північний потік-2", щоб компенсувати газову інфляцію обсягами, але поки це у нього не виходить, завдяки старанням країн Балтії та Польщі. 

А якщо і вийде, то навряд чи ціна на газ того часу зможе в короткі соки компенсувати витрати на будівництво. Хоча російським пенсіонерам не звикати заради "величі" на хлібі з водою сидіти, вірно?


Джерело: http://uainfo.org
На платформі Blogger.