Header Ads

Президент без планів. Порошенко на полях ООН ВІДЕО


Візит Петра Порошенка до США триває. 

Сьогодні український президент зустрінеться з Дональдом Трампом. Вчора ж він взяв участь у саміті Ради безпеки ООН та виступив із промовою на 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Як і минулого року, виступаючи на Генасамблеї, Порошенко говорив про необхідність реформування ООН, яке, як відомо, передбачає виключення РФ зі складу Радбезу. Не оминув увагою президент «ядерний шантаж» Північної Кореї, наголосивши, що Україна, як країна, яка відмовилася від ядерного озброєння, підтримує ідею нерозповсюдження смертельної зброї. Згадав президент і про трагедію МН17. І хоча цього року Порошенко вже не говорив про міжнародний трибунал, який має покарати винних у збитті Боїнга, все ж таки нагадав, хто винен у трагедії.

Загалом, повторів у президентській промові було багато. Мабуть, десь на 90% виступ президента складався із минулорічних тез. Та все ж два свіжих меседжі під час виступів на полях ООН прозвучали від Порошенка.

Перший – Порошенко запропонував створити міжнародну групу з координації зусиль щодо звільнення Криму.

«Ми маємо посилити міжнародний режим деокупації Криму. Настав час створити міжнародну групу друзів українського Криму для координації наших спільних кроків та дій. Ми розраховуємо на скоординовану та цілеспрямовану підтримку наших міжнародних партнерів», - сказав він.

Другим важливим меседжем стала заява президента про миротворців на Донбасі. «Повноцінна миротворча операція ООН є єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання», - наголосив він.

Раніше на самітах ООН Порошенко не вдавався до прямих закликів про необхідність розміщення на сході України місії «блакитних шоломів». Як перший крок, він запропонував відправити на Донбас технічну місію. А критикуючи кремлівський план щодо миротворців, президент заявив, що «мандат миротворців повинен покривати усю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон», додавши, що Росія не повинна бути членом такої місії.

Яку ж оцінку заявам президента в ООН дали вітчизняні політики та експерти-міжнародники?

Реакція на виступи Порошенка

Найлаконічнішим коментарем до промов Петра Порошенка заслужено, мабуть, можна вважати допис у Фейсбуці голови правління Майдану закордонних справ Богдана Яременка. «Президент примудрився виступити на саміті РБ ООН і нічого не сказати», - написав він.

Порошенка по-справжньому не хвилює питання миротворців на сході України, вважає експерт з міжнародної політики Олександр Хара. Коментуючи виступи президента, він наголосив: «Схоже, що єдиним чинником, який спричинив спалах президентської активності на миротворчій ниві є пропозиція Путіна, точніше цілком природнє бажання їй протидіяти».

Розкритикував експерт і ідею Порошенка щодо деокупації Криму.

«У своєму виступі перед главами держав, Порошенко розповів про порушення Росією прав українських громадян в Криму, рішення міжнародних організацій з цього приводу, а також те, що мілітаризований півострів використовується для ведення бойових дій та постачання зброї до Сирії. Лаконічно і по суті.

І ось він дійшов до жаданого плану… плану, описання якого ледь перевищило тридцять слів. Зазвичай, відсутність ідей приховується за багатьма словами. Цього разу до такого прийому вирішили не вдаватися…», - відзначив він.

Виступ президента з найвищої світової трибуни був «важливим і чітким», переконана народний депутат від БПП Ірина Геращенко.

«Російська делегація сиділа з червоними вухами. Бо ніхто так чітко не називав речі своїми іменами, як це зробив український президент», - написала вона у соцмережі. Щоправда, заради справедливості депутат могла б пояснити, чому під час виступу президента Литви Далі Грібаускайте росіяни покинули зал, а промову Порошенка слухали «з червоними вухами».

«Мирний план» з залучення миротворців ООН – це план не про мир на Донбасі, вважає політик Андрій Сенченко.

«(«Мирний план», - ред.) покликаний посіяти помилкові надії у виборців і допомогти йому (Порошенку, - ред.) обратися президентом України на другий термін. Розмови про миротворчу місію ООН будуть тягнутися до виборів 2019 року в надії, що народ не розбереться, що це не мир, а заморожування конфлікту на десятиліття, і проголосує за Порошенка», - відзначає він у своєму дописі.




Джерело: http://uainfo.org
На платформі Blogger.