Header Ads

Таємна влада королеви Великої Британії


Можливо, не всі знають, що королева Єлизавета володіє повним імунітетом щодо судового переслідування. Або що у неї є особистий придворний поет, який отримує зарплату вином



Або що їй належать усі британські лебеді, а уряд Австралії вона може відправити у відставку у повному складі.

Королева Єлизавета володіє такими повноваженнями, які звичайній людині і уві сні не могли приснитися.

Лебеді. Британська королева офіційно володіє всіма лебедями на певних ділянках Темзи та її притоках, але насправді будь-який непозначений лебідь, який опинився в іншому місці, крім Темзи, може виявитися власністю Єлизавети. Влада щорічно проводять кільцювання “королівських птахів”, але, ясна річ, всіх відстежити нереально.


Риба. Вся живність у водах навколо Великобританії – чи то дельфіни, кити або осетри, належать Королеві за законом від 1324 року. Закон говорить, що улов в межах 5 км від берегів Британії належать Короні.
У 2004 році поліцією був затриманий рибак, що виловив 10-фунтового осетра під час нересту. Звинувачення йому було висунуто від імені королеви.


Водійські права. Фактично у королеви є водійські права, виписані на її ім’я. Але відповідно до законодавства, вони для неї не обов’язкові. Так само як і номерний знак на машині. Для довідки, королева навчилася водінню під час Другої Світової війни, коли працювала шофером на санітарній машині.
У 1998 році королева дуже здивувала короля Саудівської Аравії (тоді ще принца), коли прокотила його околицями. Не чекаючи каверзи, наслідний принц сів на сидіння поруч з водієм, перекладач сів позаду нього, а королева під здивованими поглядами арабів всілася на водійське місце, вставила ключ у запалювання й почала катати гостей. У Саудівській Аравії жінкам заборонено водити машину, а вже від старенької королеви ніхто такого не очікував. Принц дуже нервував, коли королева розігналася на вузьких шотландських вуличках. Через перекладача він благав королеву зменшити швидкість і вести обережніше.


На відміну від інших членів королівської родини, у Єлизавети немає паспорта, паспорт виписується “від імені королеви”. Не дивлячись на це, королева все одно подорожує по всьому світу без бюрократичних обмежень.
У Королеви два дні народження. Фактично, вона народилася 21 квітня. Але офіційно вся Британія святкує її народження в червні. По королівському кодексу, дні народження всіх монархів святкуються не в день їх фактичного народження. Святкування воліють проводити влітку, з салютом і парадом.


У королеви є свій грошовий термінал. Він наданий одним з найпрестижніших банків Великобританії і знаходиться в Букінгемському палаці. Використовується більше для робочих потреб, ніж для особистих.

Також у королеви є свій придворний поет. Його кандидатуру схвалює сама королева, і всі роботи придворного поета автоматичним вважаються “найбільшим досягненням нації”. Коли ця посада вперше була встановлена, поетові платили платню в розмірі 200 фунтів і приблизно 100 галонів вина (близько 400 літрів). В даний час поети працюють за бочку хересу. Зараз посаду поета займає Керол Енн Даффі.


Королева зобов’язана підписувати всі закони. Її підпис необхідний, щоб законопроект перетворився у діючий закон. Після того, як законопроект затверджується обома палатами парламенту, то відправляється до королеви в палац для контрасигнації, так званої “королівської санкції”. Крім “санкції” існує ще такий феномен як “королівська згода”, це різні речі. Королева повинна дати свою згоду, якщо законопроект якимось чином зачіпає інтереси монархії. Без її згоди такий законопроект не може навіть обговорюватися в парламенті.

В основному, питання “королівської згоди” піднімається радою міністрів, щоб заблокувати найбільш радикальні законопроекти опозиційного блоку.
Право вето використовувалося королевою за останній час не менше 39 разів. Наприклад, у 1999 році королева заблокувала законопроект про військових діях в Іраку. В цьому законопроекті парламент хотів, щоб королева передала йому повне право контролювати військову операцію в Іраку. Так як проект порушував права монарха, королева відхилила його, посилаючись на акт “королівського згоди”.


“Це відкриє очі всім, тим, хто вважає, що королева – просто церемоніальна фігура”, – писалося в британських газетах.

Проти королеви не може бути порушено кримінальну справу, так як звинувачення зазвичай відбувається від особи самого монарха. Так само вона не може давати свідчення в суді, бути свідком. В теорії, англійський монарх “не здатний на погані думки і вчинки”, але в останні роки побутують думки, що імунітет королівських персон треба ставити під питання.

За законом королева звільнена від сплати податків, але за фактом вона добровільно сплачує прибутковий податок і податок на майно.

До 2011 року королева володіла повноваженнями розпускати парламент і призначати дострокові вибори. Але після недавнього закону про парламентські терміни, достроково розпустити парламент вона може тільки за підтримки 2/3 палати громад.


Не дивлячись на те, що майже у всіх своїх рішеннях королева спирається на раду міністрів, є одне виключення, яке дозволяє їй брати владу повністю в свої руки. Коли країна “у стані важкої конституційної кризи”, монарх може приймати рішення “без схвалення міністрів або всупереч їм”. Прецедентів поки ще не траплялося, так що до кінця не зрозуміло, що насправді ця влада і ці рішення будуть з себе представляти.
Австралія. Як королева Австралії, Єлизавета володіє повним правом звільнити весь австралійський парламент. Прецедент був у 1975 році, коли ставленик Єлизавети в Австралії, генерал-губернатор сер Джон Керр звільнив прем’єр-міністра, а через три години – і весь парламент.

Церква. Як глава англійської церкви, королева має право призначати єпископів і архієпископів. Але в даний час вона не повністю використовує це право, вважаючи за краще приймати рішення, узгоджуючи їх з прем’єр-міністром.


Ну а тепер список найбільш одіозних прав британської королеви.

1. Місто Хангерфорд (Зап. Беркшир) зобов’язується подавати королеві червону троянду взамін на ловлю риби в довколишніх районах (вся риба, як ми знаємо, належить монарху)

2. Герцог Атолу зобов’язаний надавати монарху троянди на першу вимогу. Останній раз таке траплялося під час правління королеви Вікторії, і кількість і колір троянд неясний.
3. Коли монарх проїжджає/проходить повз замок Кідвеллі (Уельс), господар замку зобов’язаний надати йому охоронця в повному лицарському обладунку. Зараз виконання цього зобов’язання ускладнює те, що замок давно перетворився на руїни.

4. Маркіз Ейлсбері повинен всякий раз, коли монарх проїжджає через його володіння, сурмити в мисливський ріг. Останній раз це було в 1943 році.

5. Деякі землевласники за стародавніми законами повинні платити монарху частки за свої наділи, своєрідний історичний податок. Але мірки цього податку досить незвичні:
власник замку Сохлемур повинен напередодні Нового Року поставити на святковий стіл три келихи червоного вина для улюбленої бабусі Джеймса IV Шотландського (1474-1513 рр.);
власник Фоуліса на першу вимогу монарха зобов’язаний зліпити снігову кулю в розпал літа;
місто Глостер платить за користування королівськими землями великим пирогом з вугра;
герцог Веллінгтон зобов’язаний підносити в дар 19 червня до полудня французький триколор в честь річниці битви при Ватерлоо.

Правління Єлизавети стало найдовшим за всю історію Британії. Не так давно вона відібрала пальму першості у своєї прабабусі, королеви Вікторії.
За час життя Єлизавети змінилося 16 прем’єр-міністрів Великобританії, 15 президентів США і 12 президентів Франції.


Спадщина. Незважаючи на опубліковані статті про те, що королева хоче в обхід старшого сина Чарльза передати корону улюбленому онукові Вільяму, такий результат малоймовірний. Сам принц Вільям вже прокоментував ці чутки, що “це навіть не обговорюється”.


Королеві Єлизаветі вже 90 років, і все британці з жахом усвідомлюють, що скоро її правління може закінчитися. Чим загрожує Британії смерть Єлизавети II?

Перші 12 днів – час між смертю і похованням, – вся Британія буде занурена в траур. Британська економіка буде нести мільярдні збитки: на цей період будуть закриті всі банки і фондова біржа. Самі похорони і подальша коронація спадкоємця будуть оголошені національними святами, організація яких теж вдарить по кишені країни (за попередніми даними, вартість похорону/коронації може обійтися від 1,2 до 6 мільярдів фунтів).

На невизначений час закриються всі комедійні шоу/канали, в Британії зміниться національний гімн (Боже, бережи королеву! стане вже не актуально)

За численними опитуваннями британців, вони не знають, як будуть жити без королеви, і заявляють, що після її смерті настане “смутний час”. Не дивно, якщо врахувати, що більша частина населення Великобританії народилася вже під час правління Єлизавети. Іншого монарха на її місці їм складно уявити.

На платформі Blogger.