Header Ads

Польські націоналісти розібрали пам'ятник воїнам УПА поблизу Перемишля


Активісти і представники польських націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовічі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА.

Акція, яка проходила за згодою війта Гміна Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців в Польщі (ОУП), яка прийняла заяву з цього приводу, передає Укрінформ .

" Сталася чергова антиукраїнська провокація в Підкарпатському воєводстві - розбирання залишків українського місця пам'яті в селі Грушовічі, гміна Гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена" групою активістів ", в якій участь взяв війт гміни Гміна Стубно , а патронат взяла на себе політична партія "Національний рух", - йдеться в заяві.



У ньому підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання заходам 70-х роковин акції "Вісла", тобто депортації 140 тис. Українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В Об'єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії "невідомих зловмисників" на протязі 2015-2016 років тільки заохочують зловмисників в Польщі і Україні до таких провокацій.

"На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливіше. Тому ті, хто хоче підпалити польсько-український кордон, кожен раз роблять крок вперед", - йдеться в заяві ОУП.

У ньому наголошується, що прийшов час, щоб польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку та безпеки здійснили рішучі кроки.



"Звертаємося з пильною закликом до пані прем'єру Беате Шидлов, щоб вона сприйняла цю справу як пріоритетне для забезпечення громадського порядку в країні", - йдеться в заяві.

У ньому також міститься заклик до польської громадської думки "не піддаватися на антиукраїнські провокації" і не погоджуватися на "осквернення могил, розпалювання ненависті на національному ґрунті, а також приниження осіб інших національностей".



Як інформує portalprzemyski.pl , війт гміни Гміна Стубно Януш Слабіцкій заявив, що пам'ятник усунутий в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а тому небезпечний для оточуючих. Крім того, він заявив: "Якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки", а в майбутньому це буде місце для поховання. Зате, елементи розібраного пам'ятника можуть бути використані в будівництві.

Нагадаємо, що протягом 2014-2016 років на півдні Польщі знищено або сплюндровано більше десяти місць пам'яті. У жодному разі зловмисників не затримали. У багатьох випадках інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.


Джерело: http://112.ua
На платформі Blogger.