Header Ads

Єдина збережена згадка про піратську державу (ФОТО)


Легенда свідчить, що в XVIII столітті тут процвітала піратська держава Ліберталія. 

Якщо вам коли-небудь спаде на думку ідея подивитися як виринають на поверхню кити, то кращого місця, ніж острів Нусі-Бураха біля східного узбережжя Мадагаскару годі й шукати. Кажуть, це надзвичайно мальовничий куточок. Однак триста років тому горе було тому мандрівникові, який наближався до острова (він тоді називався Сент-Марі) на відстань гарматного пострілу. Його б миттю обібрали до нитки і в кращому випадку відправили б у відкрите море на човні.

Вчені в цьому сумніваються, але морських головорізів тут точно було повнісінько. Про це свідчить єдине, що дійшло до наших днів, піратське кладовищі.

Розташований якраз на шляху торговельних суден, які йшли з Ост-Індії до Європи, Сент-Марі був ідеальним опорним пунктом для грабежів. Піратська колонізація острова почалася з того, що побіжний злочинець Адам Балдріджа в 1685 році заснував тут базу і почав патрулювати прибережні води. До початку XVIII століття, коли джентльменів удачі стали активно викурювати з Карибського моря, багато хто з них перебралися в Індійський океан.

Так на Сент-Марі виросло справжнє піратське місто. Понад тисячу корсарів називали це місце своїм будинком. Більшість з них були бандитами поважного віку, які доживали тут свій вік. Ходили чутки, що у комуни були зачатки державності: щось на кшталт конституції і загальна скарбниця. Піратська ідилія, втім, тривала недовго. Французи, що заскочили на Мадагаскар, швидко навели свої порядки.

Нагадуванням про ті часи служить піратське кладовище, можливо єдине в світі, що збереглося в гарному стані. Під час відливу до нього можна дістатися по вузькій кам'яній доріжці, а під час приливу доведеться скористатися пірогою, яку за помірну плату нададуть магалісійці - корінні жителі острова.

Жорстокі тропічні зливи століттями змивали написи з надгробків, але на деяких з трьох десятків плит все ще можна прочитати імена, прізвиська, дати.

У центрі кладовища виділяється велика чорна гробниця. Місцеві запевняють, що це місце спочинку легендарного капітана Вільяма Кідда. Якщо повідомити їм, що Кідда стратили в Лондоні, аборигени висунуть іншу версію: дізнавшись про смерть грози морів, його товариші поставили на Сент-Марі пам'ятник.

Піратське минуле острова досі нагадує про себе. Кілька років тому археолог Джон де Брі виявив карту 1733 року, де ця земля називалася «Островом піратів». За допомогою цієї карти вдалося ідентифікувати останки трьох затонулих кораблів.

А в 2015 році біля узбережжя був знайдений металевий злиток вагою 50 кілограмів. На ньому були таємничі символи, і гарячі уми вже нагострили кірки, вирішивши, що це вказівка ​​на скарби капітана Кідда, які до сих пір не виявлено. Але потім з'ясувалося, що це всього-на-всього уламок портової споруди.








Джерело: https://www.vectornews.net
На платформі Blogger.