Header Ads

27 років тому над Києвом було піднято національний синьо-жовтий прапор. ФОТОрепортаж


27 років тому 24 липня 1990 року вперше після 70 років перерви над столицею України було піднято національний синьо-жовтий прапор.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише "Історична правда".

Видання наводить спогади в. о. голови Київради Олександра Мосіюка про підняття синьо-жовтого прапора над столицею.

"Реально Київрада проявила себе яскраво, коли 24 липня підняли над Києвом синьо-жовтий прапор. Я вважаю, що це дійсно була революція. Чому це була революція? Це була дійсно величезна подія в цьому сенсі ... По-перше, вона зібрала величезну кількість людей.

З цього приводу дуже багато недомовок і багато дуже перекрученої інформації, дуже багато існує "дітей лейтенанта Шмідта", які говорять, що вони прапор підняли. Може, вже людей 5 я знаю, які говорять, що вони, починаючи з мера Києва Олександра Омельченка.

Потім ще там один-два голови районних рад, я знаю, які були в той час і кажуть, що вони прапор піднімали. Потім один, ще якийсь спадкоємець Данила Галицького, книгу навіть написав таку про те, що він підняв прапор", - сказав він.
Мосіюк запевнив, що 24 липня відбулася дуже потужна акція, організована саме Київрадою.


"Я навіть не можу сказати точно, хто саме в Київраді її ініціював. Я знаю, хто активно над цим працював. У нас була така комісія, очолювана кореянкою Світланою Лі.

Це комісія, яка займалася впровадженням в життя закону про державність української мови, такий закон був ще старим радянським парламентом прийнятий, але він, звичайно, не виконувався. Саме її заступник Саша Кулик написав перше рішення, потім його вдосконалювали. Справа в тому, що процес відродження української національної символіки йшов від західного кордону, із Заходу на Схід.

Першим піднімали прапори десь у Стрию, потім Львів, Франківськ, Житомир, деякі області Західної України навіть пізніше підняли, але наша центральна влада на це все ще так дивилася: там щось десь на периферії відбувається, тільки не в Києві, не дай Бог, щоб у Києві, в Києві цього немає.

У Києві за прапор могли ще й побити, заарештувати на кілька діб. Коли люди намагалися демонструвати на мітингах ці прапори, то цілком було поширене явище, коли застосовували силу проти цих людей. І 24 липня була Київрадою здійснена смілива акція, яка була добре підготовленою, оскільки ще 20 липня Київрада ухвалила за основу рішення", - згадує тодішній в.о. міського голови.


Перший синьо-жовтий прапор у Києві освятив майбутній патріарх, а тоді - архімандрит Української автокефальної православної церкви Володимир (Романюк) на території Софійського собору.

За його словами, президія взяв на себе таку сміливість: "проголосуймо і узаконьмо в Києві національну символіку - синьо-жовтий прапор, тризуб, і 20 числа ми ухвалили це за основу. В цілому рішення не пройшло. Було дуже багато заперечень".

Прапор урочисто несуть Хрещатиком повз Будинок профспілок.


"На жаль, 24 липня, коли було знову засідання, виявилося, що кворуму немає. Комуністи просто зірвали його. Ми тоді з дуже великою святістю ставилися до регламенту, ніхто регламент не порушував. Мені здається, потім ця традиція була десь втрачена, тому що в якийсь період у нас взагалі на цей регламент не звертали уваги, просто його розтоптали і ніхто там особливо не зважав, були такі часи.

Ми тоді при тому, що така боротьба була, то дуже акуратно до регламенту ставилися. Можливо тому, що політицид був: якщо регламент ігнорувати, то що залишається тоді - бити обличчя один одному. Хоч щось повинно було стримувати, і до регламенту ставилися, як кажуть, з повагою.

24 липня зібралися, готували цю акцію, особливо велику організаційну роботу проводив "Рух". У нас була група "Руху", хоча я формально, як голова, не міг ні до однієї групи належати, я вже був одним із керівників Київради. Але я, як то кажуть, з того джерела вийшов, тому, звичайно, я з цими людьми спілкувався і співпрацював", - пояснив Мосіюк.

Попереду колони йшли люди в козацькій і стрілецькій уніформі.


Саме завдяки тій акції Київради і було піднято синьо-жовтий прапор над Києвом.




Джерело: https://ua.censor.net.ua

На платформі Blogger.