Header Ads

Як нацисти вивозили українців в Німеччину – ієрархія націй (ФОТО)


В день 75-річниці пригадуємо як відбувалось примусове вивезення українців до гітлерівської Німеччини. Жахлива статистика, умови праці та чому українських остарбайтерів у Радянському Союзі називали ворогами народу.

75 років тому, 18 січня 1942 року, з Харкова до Кьольнавирушив перший ешелон тисячі українських робітників, яких згодом назвали “остарбайтерами“, тобто робітник зі сходу.

Так розпочалось примусове вивезення населення України до Німеччини.

Фото: вивезення українців на примусові роботи до Німеччини, київський вокзал, травень 1942.
Мовою статистики

13,5 млн – загальна кількість примусових робітників в Німеччині. Цифра дорівнює сучасному населенню Швеції та Норвегії разом узятих.

З них, за приблизними підрахунками, від 1,7 до 2,4 млн становили українці. Більшість – жінки та неповнолітні.

45% вивезених українців працювали в промисловості, 30% – у сільському господарстві.

Смертність: в середньому 1210 осіб на місяць.
Фото: Медичний огляд перед відправкою на примусову роботу, Артемівськ, травень 1942
Добровільно-примусове вивезення

Спершу на роботу в Німеччину з окупованих нацистами територій України відправляли добровільно та за спеціалазацією(металурги, гірники, будівельники). Було розгорнуто широку агітаційну кампанію у великих містах – Києві, Харкові, Сталіно (сучасний Донецьк). В умовах безробіття та голоду українці легко ставали здобиччю німецької пропаганди.

Фото: агітаційний плакат, 1941.

Проте із середини квітня 1942-го розпочалось масове вивезення українців на примусові роботи до Третього рейху із залученням поліції та солдатів Вермахту.

Ієрархія націй

Вивезені в нацистську Німеччину робітники ділились на окремі класи.

Так, до найвищого належали вихідці зі скандинавських країн та Італії. Їх називали “гостьовими робітниками“.

Далі в ієрархії розташовувались “примусові робітники“, переважно поляки (зараховували у цю групу вихідців з української Галичини, яка до 1939-го була в складі Польщі) та військовополонені. Вони отримували меншу зарплату та порцію їжі, у порівнянні з “гостьовими”.

За ними слідували “остарбайтери”, які походили з Рейхскомісаріату Україна (окупованої німцями території Радянського Союзу).

Вони були змушені носити спеціальний розпізнавальний знак на грудях у вигляді прямокутника з літерами “OST” на блакитному тлі. Це означало, що таких робітників слід транспортувати у закритих вагонах, працювати вони можуть тільки у закритих бригадах, окремо від німецьких та інших іноземних робітників, а проживати — в бараках, які розташовувались у таборах, обнесених колючим дротом.

Умови праці для остарбайтерів

В основному “остарбайтери” працювали на приватних підприємствах – на будівництві, у сільському господарстві, видобувній та обробній промисловості.

Незадовільна робота чи спроба втечі карались смертю або ув’язненням в концтаборі.

Примусові українські робітники отримували зарплату, однак вона становила тільки 30% від реального заробітку. Частину зароблених коштів вираховували за утримання. Норми харчування остарбайтерів були найнижчими серед решти категорій іноземних робітників у Німеччині.
Як нацисти вивозили українців в Німеччину – ієрархія націй / 3 фотографии
Остарбайтери: між Гітлером і Сталіном



У 1945 році більшість остарбайтерів потрапили до таборів для переміщених осіб у Західній Німеччині. Згідно з угодами, репатріація (повернення) до СРСР була обов’язковою для громадян, які там проживали до 1939 року.

Повернувшись назад до Радянського Союзу, колишніх остарбайтерів звинувачували у “зраді батьківщини” і піддавали репресіям. Їхній статус визначався як злочинець.

Відновлення справедливості

Нюрнберзький міжнародний військовий трибунал 1946-го визнав примусову працю іноземців, яку використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права.

В 1994 році уряд Німеччини запровадив компенсацію колишнім остарбайтерам. У 2006-у виплати припинили.


Джерело: fakty.ictv.ua
На платформі Blogger.